top of page

Trochanter bursitis

Frissítve: 2020. dec. 8.


Fenti diagnózis sokaknak rém kellemetlen hírt és hónapok sötét kilátásait jelenti.


Jómagam is kellőképpen felbosszankodtam, amikor azzal szembesültem, hogy valószínűleg túlnyújtottam magam valamelyik edzésemen. Való igaz, sokszor nem bírok a véremmel és túllövök a célon, amikor feszegetem a határaimat.


Már második hete kínlódtam jobb csípőtáji fájdalommal, mire nekiveselkedtem, hogy felkeressem az egyik baleseti sebész, sportorvos barátomat. Bizonyos pozíciókban – például reggeli öltözködés közben, midőn kissé roggyantott jobb lábon állva a balt igyekeztem beledugni a nadrágszárba – iszonyatos, éles fájdalom hasított a jobb csípőízületem környékén. Ugyanígy, amikor a bal oldalamon feküdtem és a jobb lábamat emeltem, a fájdalom szintén kegyetlenül előjött. Voltak napok, amikor már sántikálva jártam, mint egy aggastyán.


Persze egy orvosnak mindig a legrémesebb diagnózisok ugranak be és már láttam magam előtt az ízületi kopás, porcfekély, ízületi egér, akár az arthrosis rémképét. Felhívtam tehát a traumatológus barátomat és osztottam neki az észt MRI-vizsgálatról és egyéb heroikus kivizsgálási javaslataimról.

A vizsgálóasztalon persze kiderült, hogy ez egy jobb oldali nagytompor-nyáktömlő gyulladás. Röntgen, ultrahang, non-steroid gyulladáscsökkentők, pihentetés, ima, türelem. Na persze, RTG, UH. Kinek van erre ideje...


Idős anyámtól sebtében lenyúltam néhány Flector-tapaszt, egy tubus Flector gélt és hűtőzselét, hazarongyoltam és nekiestem – szokás szerint – a nemzetközi szakirodalomnak, hogy szembenézhessek szomorú sorsommal.


Hát, ja. Hónapok. A webmd.com-on található cikk azt írta, hogy alacsonyenergiájú lökéshullám terápiával már 4 hónap alatt jelentős eredményt lehet elérni. (Low-energy shock wave therapy. Acoustic shock waves are passed through the skin with a targeted device. One analysis showed that more than two-thirds of patients given shock wave therapy were cured or greatly improved after 4 months.)

Fasza - mondom magamban – ezek szerint idén nyárra sem leszek már Adonisz, az edzéseknek befellegzett egy időre...


Mit ad isten – és a módszer, mellyel saját betegeimet gyógyítom – az én személyes trochanter bursitisem három hét után megunta a nyafogásomat és kereket oldott.

Ebből az esetből is világosan látszik, hogy akinek nincs bél-áteresztése, következésképpen nem áll fenn nála generalizált gyulladás, annak szervezete sokkal rapidabban képes kilábalni olyan kórállapotokból, melyek szanálása az átlagpopuláció számára hónapokba és méregdrága kezelésekbe kerül.




1 194 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

SEMMELWEIS

bottom of page