top of page

A ketózis élettani hozadékai

Frissítve: 2021. ápr. 22.





Túl azon, hogy kristálytiszta energiaforrás, a ketontestek égetése során drasztikusan kevesebb szabadgyök képződik a szervezetben, ráadásul egy rakás előnyt kovácsolhatunk a ketogén üzemmódból.

A legjobb döntés, amit meghozhatunk az egészségünk érdekében az, hogy anyagcserénket ketogén üzemmódba hozzuk (vissza).

Nézzünk néhány példát a számos izgalmas következmény közül:



Szellemi frissesség





Az agy képtelen zavartalanul működni egészséges zsírok nélkül. Mivel agyunk 60%-a zsír, ezért az egészséges zsírok – melyek a biológiailag korrekten működő sejtmembránokat építik fel – kritikus szerepet játszanak az optimális agyműködés biztosítása érdekében. Kontrasztként kiváló megfigyelni azt, hogyan vezet a cukortúlkínálat és gabonafogyasztás idegműködési zavarokhoz és károsodásokhoz részben azáltal, hogy blokkolja az inzulin normál sejtműködés-szabályozó képességét.

A cukor és az Alzheimer-kór kapcsolatát először 2005-ben írták le egyértelműen, mint 3-as típusú diabetest. Előzetes adatok már utaltak arra, hogy a cukorbetegek rizikója az Alzheimer-kórra duplája a „normál” populációnak. Nem csoda, ha a ketogén táplálkozás, különösképpen annak tökéletesre finomított változata a természetes ketogén étrend, mely könnyedén zsírégető üzemmódba kapcsolja az anyagcserénket - miközben kiiktatja az összes magas nettó szénhidráttartalmú ételt – meglepően felturbózza a szellemi frissességünket. E megközelítés ma tuningolja az agyműködésünket, holnap pedig jelentősen csökkenti a demenciára való hajlamunkat.



Megszabadulás az éhségtől




Mi is lehetne más a világ legerősebb kábítószere, mint a szénhidrát - már ami az addikciót és testi leromlást illeti. A feldolgozott élelmiszerek az összes hozzáadott kemikáliával, finomított olajokkal és szénhidrátokkal extrém függőséget generálnak. Emberek táplálkozását megváltoztatni nehezebb, mint a vallásukat. Számtalan kutatás eredménye bizonyítja ezt az utóbbi évtizedekben és nem véletlenül. (1, 2) Tudósok arzenálját alkalmazza az élelmiszeripar annak érdekében, hogy minél több ízletes és olcsó szemetet tudjanak kínálni az ostoba tömegeknek, akik milliárdokat fizetnek az egészségük földig rombolásáért cserébe. Tökélyre fejlesztették a sóvárgás kiváltását a nassolnivalók iránt, így aztán folyamatosan rájársz a kajára és csak zabálsz, megállíthatatlanul mérgezve magadat minden egyes nap.

Amikor cukrot égetsz elsődleges üzemanyagként, olyan anyagcsereutat aktiválsz, mely már néhány óra nemevés után is csillapíthatatlan farkaséhséget és sóvárgást provokál a vércukorszinted csökkenése által.

Ezzel szemben a zsír természetes módon tölt fel energiával, teltségérzéssel és elégíti ki az étel utáni vágyat. Amint átkapcsoltál zsírégető üzemmódra, rögtön hozzáférésed van több tízezer kilokalóriához (3), mely a saját zsírraktáraidban várja sorsát felhasználásra, ami egyébként teljesen hozzáférhetetlen, ha cukrot választasz elsődleges energiaforrásnak. Következésképpen ebben az anyagcsereállapotban jelenleg elképzelhetetlenül hosszú ideig még csak nem is gondolsz az evésre és eltűnik a sóvárgás. A zabálási rohamok, farkaséhség, szénhidrát-sóvárgás egy varázsütésre szertefoszlik, amint a tested újra adaptálódott a zsírégetéshez.


Rákellenes stratégia





Az utóbbi években számos kutató előtt világossá vált, hogy a rákot nem genetikai mutációk okozzák. Ma már tudjuk (már aki), hogy a mitokondriumok károsodása az első lépés a rák kialakulásában. A diszfunkcionális mitokondriumok szabadgyököket termelnek, melyek felszaporodása vezet DNS károsodáshoz, tehát az abnormális sejtlégzés oka és nem következménye a DNS-mutációknak. Az excesszív mennyiségű oxidatív szabadgyök aztán tovább rombolja a mitokondriumokat és előállt az ördögi kör.

A teljes kép összerakása és megértése évtizedekig tartott. 1924-ben Dr. Otto Warburg (aki 1931-ben Nobel díjat is kapott érte) felfedezte a róla elnevezett Warburg-effektust, mely szerint a ráksejtek anyagcseréje és energianyerése alapvetően eltér az egészséges sejtekétől. A ráksejtekben a legtöbb mitokondrium sérült és képtelen oxigént használni, hogy az üzemanyagot hatékonyan elégesse, ráadásul a tumorok nem rendelkeznek azzal az anyagcsere-flexibilitással, ami szükséges ahhoz, hogy a zsírokat el tudják égetni energianyerés céljából. Ezen okoknál fogva a ráksejtek arra vannak utalva, hogy egyre több és több glükózt fermentáljanak a citoplazmájukban (ahelyett, hogy a mitokondriumaikban oxidálnák), ez pedig messze kevésbé hatékony módja az energianyerésnek: a tejsavas erjedés.

Dr. Peter Pedersen (Johns Hopkins) munkásságának köszönhetően tudjuk, hogy az összes ráksejt univerzális jellemzője egy dolog: elképesztően alacsony a működőképes mitokondriumaik száma.

Egy nemzetközi hírű kutató, Dr. Thomas N. Seyfried újabb szöget vert a „rák, mint genetikai betegség” elméletének koporsójába, amikor megjelentette mérföldkőnek számító értekezését A rák, mint anyagcserebetegség címmel. A mű világosan feltárja az anyagcsere és a rákbetegség közötti ok-okozati kapcsolatot és rámutat arra is, hogy számos ráktípusban nincs is genetikai mutáció, miközben e tumorsejtek ugyanúgy rá vannak szorulva a cukor-erjesztésre, mivel nem működik a terminális oxidáció a mitokondriumaikban. Mi több, ott van egy sor ismert karcinogén anyag, mint például az azbeszt vagy az arzén, amelyek nem okoznak genetikai mutációt, viszont direkt mitokondriumkárosodást nagyonis, amivel következésképpen kiprovokálják a Warburg-effektust és a tumoros elfajulást.

Seyfried megvilágította azt a törvényszerűséget, hogy a ráksejtekre jellemző kontrollálatlan proliferáció eltűnik abban az esetben, ha a tumorsejt sejtmagját olyan egészséges sejt magja helyére teszik, mely egészséges mitikondriumokkal rendelkezik. Ráadásul pl. a mellrák abnormális növekedése és metasztázisképző tulajdonsága el is a múlté, amennyiben egészséges sejtekből származó mitokondriumokkal cseréljük ki a sérült ráksejt-mitokondriumokat – annak ellenére, hogy a sejt magja továbbra is tumorsejt-mag. Ezek és még egy sor más felfedezés bizonyítja, hogy a rák nem lehet genetikai betegség.



Mindez azt jelenti, hogy amennyiben kiveszed a tányérodból a feldolgozott élelmiszereket, cukrot, gabonát és a magas nettó-szénhidrát tartalmú kajákat, gyakorlatilag megvonod az egyetlen energiaforrást a ráksejtektől, amelyet képesek hasznosítani a túléléshez és szaporodáshoz. (4) Ennélfogva teljesen egyértelmű, hogy ez a legerőteljesebb jelenleg rendelkezésre álló rákellenes stratégia, ugyanis optimalizálja a mitokondriális funkciókat, így a mitokondriumok sokkal kevésbé károsodnak és vezetnek genetikai malformációkhoz, végül rákhoz.

Ha már beütött a krach és ott a rettenetes diagnózis, ebben az esetben is elképesztő előnyei vannak a ketogén, leginkább természetes ketogén étrendnek. A normál testi sejtek átállítása ketogén üzemmódra hatalmas stressz a ráksejtek számára, mivel gyakorlatilag megszűnik az energiaellátásuk. Ugyanakkor az egészséges sejtek számára egy sokkal tisztább és ideálisabb üzemanyagot biztosítunk, mely jelentősen csökkenti az oxidatív stresszt, kíméli az antioxidánsokat és optimalizálja a mitokondriális funkciókat. Végeredményben az egészséges sejtek kivirulnak, miközben a ráksejtek az életbenmaradásért küzdenek. Ez a ma ismert legütősebb szuperszelektív terápia a rákellenes harcban.


Változások a mikrobiomban





Legutóbbi adatok szerint testünk mintegy 30 trillió(!) baktériumnak (5) és 4 kvadrillió vírusnak (bakteriofágnak) ad otthont. Gyakorlatilag alig vagyunk több, mint egy kétlábon járó mikróbatelep.

Ezek a mikroorganizmusok számos funkciót töltenek be a szervezetünkben:

· Segítik az ételek megemésztését.

· Szabályozzák a bélrendszer saját, belső idegrendszerét (Meissner-plexus, Auerbach-plexus), más néven a „második agyat”, mely összehangolja az emésztőrendszer és az immunrendszer működését.

· A gyulladás számos aspektusát befolyásolják.

· Hatalmas szerepük van az agyi és mentális egészség fenntartásában, hiszen az agy és a bélrendszer szoros, részletes és komplikált kapcsolatban állnak egymással.

Egyre több tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a mikrobiom rendkívül gyorsan megváltozhat akár rossz, akár jó irányba olyan faktoroknak megfelelően, mint pl. a diéta, életstílus, kémiai anyagoknak való kitettség, gyógyszerek, antibiotikumok, sőt az általunk elfogyasztott másodlagosan bejutó ágensek, melyek a növényi élelmiszerekben vannak jelen, mint pl. permetszerek vagy az állati eredetű élelmiszerekben, mint pl. hormonok, antibiotikumok, stb.

A természetes ketogén étrend jelentősen emeli a bél-mikrobiom minőségét, többek között azzal, hogy kiiktatja a legfőbb mikrobiom-romboló ágenst, mint pl. a különböző cukrok, feldolgozott élelmiszerek és mesterséges édesítőszerek.


Fogyás szenvedés nélkül





Amikor a tested cukrot éget elsődleges üzemanyagként, akkor a zsírégetés gyakorlatilag blokkolt állapotban van. A szénhidrátok állandó túlkínálata mellett a máj kikapcsolja a teljes zsírbontó folyamatot, hiszen nem vagyunk a ciklikusan változó van kaja/nincs kaja állapotban. Ráadásul a felesleges glükóz zsír formájában raktározódik – nem úgy mint a ketotestek, amelyek távoznak a vizelettel, ha nem használták fel mindet a sejtek.

A zsírsejtek saját hormonokat termelnek, köztük pl. leptint, ami éppenséggel csökkenti az éhséget, miáltal csökkenti a zsírraktározást a zsírsejtekben. Ez jónak tűnhet, ám, ha folyamatosan túl sok cukrot eszel és egyre több zsírt raktározol, akkor a leptin-szinted egyre emelkedik és a leptin-receptorok érzékenysége ezzel párhuzamosan csökken egészen a leptin-rezisztenciáig. Ezen oknál fogva, ha glükózégető üzemmódban tengeted az életedet, akkor a zsírsejtjeidet egy ördögi körbe hajszolod, mely egyre több zsír raktározásában és a már meglévő zsírkészleted égetésének egyre redukáltabb képességében nyilvánul meg.

Ily módon a hormonok és a köztük lévő kommunikáció rendkívül fontos szerepet játszik mind a testsúlykontrollban és abban, hogy mennyire sürgős enned, mind pedig abban, hogy éppen mit kívánsz enni. Ahogy Dr. Rosedale fogalmaz: „Azok a hormonok mondják meg a sejtjeidnek, hogy holnap mit egyél, amelyeket a mai kajáddal szabályoztál.” (6)

Pontosan így működik a természetes ketogén étrend: olyan ételeket eszel, olyan mennyiségben és arányban, amelyek kedvezően szabályozzák a hormonháztartásodat, többek között a leptin- és inzulin-szintjeidet, ezek pedig befolyásolják a testsúlyodat azáltal, hogy arra sarkallják a testedet, hogy égesse a zsírt, ahelyett hogy raktározná azt. Száműzi a szénhidrátforrásokat az életedből, mely az egyik leghathatósabb segítség kiszabadulni ebből az ördögi körből. Az eredmény: a tested elengedi görcsös ragaszkodását a többlet-túlsúlyodhoz. Mindez a közismert éhségrohamok és állandó sóvárgás nélkül zajlik le, melyek a legtöbb fogyi-diéta átka/velejárója.


Kirobbanó energia





A természetes ketogén étrend védi és karbantartja a már meglévő mitokondriumaidat, sőt, fejleszti az új mitokondriumok képződését. Mivel a mitokondriumok az elsődleges energia-erőművek a szervezetedben, a természetes ketogén üzemmód jelentősen emeli az energiaszintedet.

Cukor helyett ketontestek égetése során a tested sokkal kevesebb agresszív szabadgyököt termel, következésképp jelentősen kevesebb energiát kell fordítania ezen szabadgyökök sejtszintű eltakarítására, ami szintén hozzájárul a nettó energianövekedéshez.


Megnövekedett inzulin-érzékenység





Bármely magas nettó szénhidráttartalmú étel vagy snack a vércukorszint rapid emelkedését okozza. Ezt kompenzálandó a hasnyálmirigy inzulint választ ki a véráramba, mely csökkenti a vércukorszintet, mivel a többletcukor toxikus a sejtekre. Az inzulin másik támadáspontja a májban zajló glükoneogenezis, melynek blokkolása szintén a vércukorszint csökkenésével jár.

Sajnos, amennyiben olyan hibás étrenden élsz, mely többlet cukrot és gabonát tartalmaz, ami folyamatosan magas vércukorszintet eredményez, a sejtjeid inzulinreceptorai idővel egyre érzéketlenebbé válnak az inzulinra, így egyre több és több inzulin szükséges ugyanannak az inzulinválasznak a kiváltására. Ez az inzulinrezisztencia. A szemét-kaján élő konzumidióta populáció 45%-a máris az inzulinrezisztencia valamelyik fázisát erőltette magára és ez az arány egyre csak növekszik.

Mivel a természetes ketogén étrend nem tartalmaz szemét-kaját, mely tele van vacak szénhidrátokkal – mint pl. gabonafélék, glükóz, fruktóz -, ezért az egészséges táplálkozás alacsonyan és stabilan tartja a vércukorszintet, következésképpen az inzulinszintet is. A vércukorszint és inzulinszint alacsonyan tartása lehetővé teszi az inzulinreceptorok érzékenységének helyreállítását és megőrzését.



Gyulladáscsökkentés





A cukor soha nem játszotta természetes és egészséges módon az elsődleges energiaforrás szerepét a szervezetben, csak a baj van vele, mivel szítja a gyulladás tüzét. Cukorégetés során 30-40%-al több oxidatív szabadgyök képződik a zsírégetéshez képest.

Az Omega-6 olajok, leginkább a könnyen oxidálható, finomított formái erősen gyulladáskeltőek. A természetes ketogén étrend jelentősen csökkenti ezen rossz (növényi) zsírok fogyasztását és helyettük a teljesen egészséges állati zsírok fogyasztását írja elő, növelve az Omega-3/Omega-6 arányt, mely alapvető jelentőségű az egészséges sejtműködés szempontjából.

A telített zsírok ráadásul nem oxidálódnak olyan könnyen, mint az olajok, mivel nincsen bennük kettős kötés, ami fokozottan érzékeny az oxidatív hatásokra. A természetes ketogén étrend a telített, tiszta forrásból származó állati zsírok fogyasztását javasolja az Omega-6 olajak elhagyása mellett, nem csoda ha ez az alacsony szénhidráttartalmú táplálkozási megközelítés jelentősen csökkenti a szervezeti szintű gyulladást. (7)



Autofágia és mitofágia





Az autofágia konkrétan önmegevést jelent, arra a mitokondriumokon belül zajló folyamatra utal, mely során a szervezet kitakaritja a felgyülemlett sejtszemetet, mint pl. a toxinokat és újrahasznosítja a károsodott sejtalkotókat. Az egész mitokondrium lebontása és eltávolítása az ún. mitofágia.

Mindkét folyamat rendkívül fontos az egészség fenntartásában, e mechanizmusok tisztázásáért 2016-ban a japán sejtbiológus kutató, Yoshinori Ohsumi orvosi Nobel-díjat kapott. (8)

A szemétevés következtében nyomasztóan magas szabadgyökterhelés és gyulladásszint blokkolja az autofágiát, minek következtében a sérült mitokondriumok felhalmozódnak a sejtben és további gyulladáskeltő molekulákat bocsátanak ki, ezáltal gyorsítják az öregedési folyamatot. Világos tehát, hogy az autofágia és mitofágia csökkenti a gyulladásszintet és lassítja az öregedést.

E folyamat nagyrészt az mTOR rendszeren keresztül szabályozódik. Az mTOR-jelút fontos szerepet tölt be az alapvető sejtfunkciók szabályozásában. A növekedési faktorok, a tápanyagok és a sejtek energiaellátottsági állapotának megfelelően pozitív jeleket továbbít, ezáltal segítve a túlélésért, növekedésért, proliferációért és motilitásért felelős fehérjék és jelutak működését. Az eddig vizsgált összes eukarióta genomban megtalálható a TOR (target of rapamycin) gén, amely kódolja az emlősökben megtalálható mTOR-kináznak megfelelő fehérjét.

Az aktív mTOR fokozza a sejtnövekedést és regenerációt. A természetes ketogén étrend csökkenti e jelút gátlását, következésképpen stimulálja az autofágiát és mitofágiát.



Új mitokondriumok képzése





Az ún. mitokondriális biogenezis egy folyamat, mely során az egészséges, új mitokondriumok megkettőződnek. Az optimális biológiai működés és jó egészség szempontjából nézve minél több egészséges mitokondriummal rendelkezel, annál jobb.

A zsírégető üzemmódra váltás felturbózza a mitokondriális biogenezist (9) és nem terheli agyon a mitokondriumokat szabadgyökökkel, mivel a ketontestek égetése közben lényegesen kevesebb képződik belőlük, mint a cukorégetés során. További hozadéka a ketózisnak, hogy a mitokondriumok számára sokkal több energia jut még több új és egészséges mitokondrium létrehozására. Más szóval feltöltöd a sejtjeidet vadonatúj, egészséges mitokondriumokkal.

Összefoglalva a fenti információkat teljes lelki nyugalommal kijelenthető, hogy az optimális emberi anyagcseremodell a ketogén üzemmód, ennek is a legkifinomultabb, legerőteljesebb terápiás hatású és/vagy egészségmegőrző hatású változata a természetes ketogén étrend.

Mi tart vissza attól, hogy már holnaptól áttérj az egészséges táplálkozásra és meggyógyulj?

Teljesen, gyógyszermentesen és végleg.






 

1., J. R. Ifland et al., “Refined Food Addiction: A Classic Substance Use Disorder,” Medical Hypotheses, 72, no. 5, (May 2009): 518–26, DOI: 10.1016/j

2., T. R. Nansel et al., “Greater Food Reward Sensitivity Is Associated with More Frequent Intake of Discretionary Foods in a Nationally Representative Sample of Young Adults,” Frontiers in Nutrition, 3, no. 33, 8/18/2016, DOI: 10.3389 /fnut.2016.00033.

3., S. D. Phinney and J. S. Volek, The Art and Science of Low-Carbohydrate Living (Miami, FL: Beyond Obesity LLC, 2011), 10.

4., G. D. Maurer, et al., “Differential Utilization of Ketone Bodies by Neurons and Glioma Cell Lines: a Rationale for Ketogenic Diet as Experimental Glioma Therapy,” BMC Cancer 11 (2011): 315, DOI:10.1186/1471-2407-11-315.

5., R. Sender, S. Fuchs, and R. Milo, “Revised Estimates for the Number of Human and Bacteria Cells in the Body,” PLoS Biology, 14, no. 8 (2016): e1002533, DOI:10.1371/journal.pbio.1002533.

6., R. Rosedale, “Life, Death, Food and the Disease of Aging,” presented at the American Academy of Anti-Aging in Orlando, Florida, 2011.

7., C. E. Forsythe et al., “Comparison of Low Fat and Low Carbohydrate Diets on Circulation Fatty Acid Composition and Markers of Inflammation,” Lipids, 43, no. 1 (2008): 65–77, DOI: 10.1007/s11745-007-3132-7.

8., S. McKenzie, “Yoshinori Ohsumi Wins Nobel Prize for Medical Research on Cells,” CNN.com, October 3, 2016, http://www.cnn.com/2016/10/03/health/nobel-prize- 2016-physiology-medicine-yoshinori-ohsumi/, accessed 12/2/16.

9., K. J. Bough et al., “Mitochondrial Biogenesis in the Anticonvulsant Mechanism of the Ketogenic Diet,” Annals of Neurology, 60 (2006): 223–35, DOI:10.1002/ana.20899.



9 330 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

SEMMELWEIS

bottom of page